Boka nu : 073-736 56 96


Home » Tejpning

Tejpning

Kinesiotejpen utvecklades i Japan på 70-talet av kiropraktorn Kenzo Kase. Kinesiotejpen användes till en början av elitidrottare men har sedan dess spridit sig enormt och används nu av många fler. Det är vanligt att fysioterapeuter och naprapater använder tejpen som en del i sin behandling och den kan fungera som ett bra komplement till övrig behandling. Det har de senaste åren blivit allt vanligare att privatpersoner köper tejp och använder på sig själv. Du har kanske sett på OS, VM och andra stora tävlingar att idrottarna har en färgglad tejp på sig? Det är kinesiotejp!

Hur fungerar tejpen?

Så hur fungerar tejpen då? Kinesiotejpen fungerar på många olika sätt. Det huvudsakliga målet med tejpen är att aktivera kroppens egna läkningsprocess, minska den upplevda smärtan, öka rörlighet och stimulera muskelaktivering.

Tejpens effekt kan delvis förklaras som så att det i huden finns många typer av receptorer. Dessa receptorer reagerar på olika stimulin som t.ex. beröring. Tejpappliceringen kan aktivera dessa receptorer vilket hjälper till att normalisera kroppsfunktionen.

Kinesiotejpen kan även ha psykologisk påverkan i den meningen att det förmedlar en stabilitet och säkerhet när tejpen sitter på huden. Tejpen kan öka proprioceptionen, det vill säga uppfattningen om vad kroppen har för position, vilket också kan ge en känsla av säkerhet rörelserna.

De strukturella effekterna tejpen har kan ses vid t.ex. hållning och i syftet att förhindra olika rörelser. Man kan till exempel tejpa ihop axlarna baktill för att undvika att de faller framåt och skapa en hållning med framåtroterade axlar. Om man tejpar en led då leden befinner sig i ett visst läge kan man undvika att leden till exempel når ett ytterläge, vilket man ibland vill undvika.